För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 11 november 2010

Karoten

Karoten är ett naturligt färgämne och förekommer i många växter. Främst i färgrika frukter, rotfrukter och bladgrönsaker. I tomaten finns karoten som lycopen och i moroten som betakaroten. Ämnet fungerar som en antioxidant och som ett förstadium till vitamin A, bra för bl.a. synen och som skydd mot flera av våra folksjukdomar. Beroende på hur grönsakerna förbereds och tillagas förändras förutsättningarna för hur väl upptaget av karoten blir till kroppens celler. Ett bra upptag kan bl.a. fås genom en försiktig uppvärmning (vid kraftig upphettning riskerar man däremot att förstöra näringsämnet). En uppvärmd tomatsås kan man med andra ord ge en högre åtkomst av lykopen än färska tomater.
Ta med lite fett. Morot tillsammans med en dressing på olja ger ett bättre upptag av betakaroten än om man äter enbart moroten. Finfördela en tomat eller morot med kniv/mixer kan även de ge ett bättre upptag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar