För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 10 maj 2010

Matnyttigt

Vissa hälsopåstående om omega-3 fettsyror blir nu förbjudna.
Det är frivilligt att använda hälsopåståenden i märkning och marknadsföring av livsmedel förutsatt att företaget följer de förordningar som finns angående detta. Från och med den 11 maj förbjuds vissa av de hälsopåståenden som nu används . Bland annat blir det förbjudet för företag att påstå att omega-3-fettsyror (DHA och EPA samt omega-6-fettsyran ARA) ökar barns förmåga till tänkande, koncentration och inlärning. För att företag ska kunna påstå att vissa ämnen i livsmedlet är bra för hälsan måste de finnas vetenskapliga stöd för detta . Denna granskning görs av den europeiska myndigheten, Efsa. Man har inte kunnat hitta belägg för ovanstående påståenden och därför förbjuds de nu.
Det är däremot ok att påstå att essentiella fettsyror ALA och LA (omega-3 och 6) är nödvändiga för barns normala tillväxt och utveckling. Läs mer om förbjudna/icke förbjudna hälsopåstående på livsmedelsverkets hemsida slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Vissa-halsopastaenden-om-omega-3-fettsyror-blir-nu-forbjudna/
Ni kan även läsa mer om de olika fetterna som finns och skillnaden mellan dessa på livsmedelsverkets sida. För även om vissa påstående förbjuds finns de många fördelar med kost rik på omega-3 (lax, annan fet fisk, rapsolja, valnöt mm).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar