För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 26 januari 2009

Lite matnyttigt

Det kanske inte undgått någon att fisk är nyttigt och bra för hälsan, enligt livsmedelsverket bör man äta fisk minst tre gånger i veckan. En stor del av fiskens nyttighet beror på dess fina fettsammansättning. Fisk innehåller nämligen en särskild typ av s.k. omega-3 fettsyror. Dessa fetter har en rad positiva effekter på hälsa och välmående. De tjänar bl.a. som byggstenar för hjärna och nervsystem och därför jätte viktig vid livets första skeende. Från barnsben har fettet en positiv inverkan på bl.a. koncentration och inlärningsförmåga. Tränar du mycket kan dessa fetter hjälpa dig att förbättra din uthållighet och dessutom har dessa fina fetter en skyddande effekt på hjärta och kärl.
Alla fiskar innehåller omega3 men ju fetare fiskar desto mer omega 3. Lax tillhör den feta sorten och så gör även makrill och sill. För att värna om miljön så bör man följa WWF:s fiskelista för godkända fikar då man gör sitt ”fiskval” i butiken http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-kust/lsningar/1174307-fiskkampanj-fiskguide-och-msc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar