För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 2 juni 2009

Matnyttigt (från veckobladet vecka 23)

Lite info om några av de produkter som vi ofta lägger i era kassar.
Skillnaden mellan bulgur och couscous
Hos både bulgur och couscous är basen av vete, durumvete, vilket är en proteinrik typ av vete. Skillnaden mellan de båda är strukturen. Vetekornen i couscous är krossade i mindre partiklar medan kornen i bulgur är krossade i större bitar. Näringsmässigt är de desamma men couscous får ett betydligt högre s.k. gi-värde pga. sina små bitar. För mättnad och hälsa är det en fördel att försöka äta kolhydrater med ett lägre gi och därför innehåller era kassar oftast bulgur.
Ris
I våra påsar lägger vi oftast ner ett vitt ris, ett s.k. parboiled ris. De flesta vita ris är fattiga på både näringsämnen och kostfibrer eftersom att det mesta sitter på den värdefulla ”silverhinnan” som skalats av det vita riset. På råris och fullkornsris sitter denna hinna kvar.
Parboiled ris, däremot, är ett vitt ris som förbehandlats med ånga innan det skalats och av denna process pressas en stor del av den näring och de fibrer som finns i ”silverhinnan”, in i riskornet. Ett parboiled ris har därför ett bra innehåll av både näring och fibrer och har dessutom även ett lågt GI värde.
Quinoa är inget sädesslag utan en ört
Quinoafröet har ett bra proteinnehåll och fettsyresammansättning, är rikt på fibrer viktiga mineraler och vitaminer. Quinoa har ett lågt glykemiskt index, GI, vilket är bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå .Fröet är naturligt fritt från gluten vilket gör det lämpligt för personer som är glutenintoleranta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar