För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 9 mars 2010

Matnyttigt

Svenska rödbetor finns hela året i butikerna men de nyskördade med blast finns endast under sommarmånaderna.
Rödbetan förvaras svalt och mörkt. Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i saften och som gör rödbetor till ett värdefullt antioxidant tillskott. Den röda färgen är
väldigt intensiv och för att undvika färg på händerna då man skalar betan kan man använda handskar,eller alternativt smörja in händerna med olja så går färgen lättare bort vid tvätt. Att man har ätit rödbetor
kan man bli påmind om dagen efter, vid ett toalett besök, då den röda intensiva färgen går ur kroppen.
Rödbetan är full med fibrer och rik på bl.a. B-vitaminet folat som är ett viktigt näringsämne och som visat sig ha många hälsofördelar . Bl.a. tycks det minska risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar
och även vissa cancersorter. Folat är nödvändig för bildningen av röda blodkroppar och brist på folat kan ge blodbrist. Extra viktigt är folat för kvinnor i fertil ålder . Under tidigt stadie i fosterutvecklingen
bildas ryggmärgskanalen och där spelar vitaminet en viktig roll. Finns inte tillräckligt med folat i moderns kropp ökar risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Rödbetan är även rik på viktiga mineraler, ett bra innehåll av kalium t.ex. som bl.a. har en blodtryckssänkande effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar