För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 18 mars 2010

Matnyttigt

Mellanmål För att vi, barn som vuxna, ska orka med dagens alla aktiviteter och hålla oss skärpta under dagen krävs någon form av mellanmål .
En frukt kan räcka för den vuxna, som har ett stillasittande jobb och inte utför några krävande aktiviteter där utöver. Barn däremot, som ständigt är i rörelse, och vuxna som har ett mer aktivt jobb och fritid behöver lite mer än en frukt.
Fil/yoghurt med müsli är ett bra mellanmål att ta till. För att öka mättnad och smaker kan man lägga till lite hackad mandel/nötter och bär (tinade bär från frysen t.ex.) En grövre smörgås och pålägg tillsammans med en frukt eller till fil och flingor är också bra.
Bra och mättande pålägg är t.ex. keso, ägg, skinka/kalkon, ost eller en bönröra). En omelett eller en äggröra till mellanmål är även det ett mättande alternativ. Har man kyckling- eller köttfärsrester kvar sedan middagen går det alldeles utmärkt att ha till omeletten, som pålägg på en grov smörgås eller om man gör en Wraps av det hela. Gröt gjord på havre, korn eller råg är lätt och nyttigt att tillreda i mikron. Lite hackad mandel och frysta bär över detta är inte heller fel. Att tillreda en Smoothie som ett alternativ till fil och flingor är heller inte dumt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar