För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 29 mars 2010

Matnyttigt

Ägg: Under påsken äter vi svenskar väldigt många ägg, bara under påskafton äter vi tillsammans flera miljoner ägg. Ägg är bra mat, en bra proteinkälla med ok fetter och mängder av vitaminer och mineraler. Ägg är dessutom gott och mättar bra.
Är ägg farligt?
Ägg innehåller en hel del kolesterol, ett livsviktigt ämne som behövs som byggsten till dina hormoner och alla kroppens celler bl.a. Men kolesterol är även associerad med ökad risk för hjärt-/kärl sjukdomar.
En normal konsumtion av ägg påverkar inte kolesterolvärdena i blodet negativt. Friska kroppar kan nämligen reglera så att den egna produktionen av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. För personer med höga kolesterolvärden är det dessutom viktigare att äta mindre mängd av mat från ister, feta mjölkprodukter, kött och chark med hög andel mättat fett än att minska på äggkonsumtionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar