Veckans energifördelning (E=Energi)
Nytt i veckobladet är bl.a. cirkeldiagrammet som informerar om middagsveckans energifördelningen av näringsämnena fett, kolhydrat och protein. Vi anser att en energifördelning på 30E% protein, 30E% fett samt 40E% kolhydrater är en sund och hälsosam fördelning över en dag för flertalet och målet är att ligga kring detta efter en middagsvecka.
Kriterier för en veckas middagskasse med ätsmart
Protein 20-30E%
Fett 25-35E%
Kolhydrater 40-50E%
I beräkningen denna vecka ingår 1 skiva bröd/person till soppa dag4. I beräkningen ingår inte stekfett eller pålägg samt matfett på smörgåsen.
Är du/ni mycket aktiv eller vill av någon anledning lägga till mer kolhydrater i kosten går det att lägga till bröd eller mer pasta/ris/potatis/bulgur mm än det som står angivet. Önskas mindre mängd kolhydrat så minska den angivna mängden eller byta pasta ris etc. mot bönor eller linser. Desamma gäller såklart för de övriga näringsämnena.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar