För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 9 februari 2010

Matnyttigt

D-vitamin: Denna middagsvecka med ätsmart ger dig ca 60% av det dagliga behovet av D-vitamin. 7mcg/dag är det rekommenderade intaget för barn över 2 år och vuxna. För barn under 2, gravida och äldre (över 60) rekommenderas 10mcg.
D-vitamin är ett livsviktigt näringsämne vars stora funktion är att reglera kalkbalansen i skelett och tänder. Under barnaår är D-vitamin viktigt för skelettets uppbyggnad och i vuxen ålder för dess bevarande. Den senaste forskningen tyder på att D-vitamin kan ha betydelse för risken för cancer, hjärt- kärlsjukdomar och diabetes. D-vitamin är dessutom viktigt för ditt Immunförsvar.
Under sommarhalvåret bildas D-vitamin i huden då du är ute i solen. I Sverige är solen inte tillräckligt stark under vinterhalvåret och vårt behov av att få i oss det via maten ökar då. D-vitamin finns inte i så många produkter, men äter du fisk regelbundet (2-3 ggr/vecka) klarar du dig bra. Även äggula innehåller en del D-vitamin och margariner och mjölk med låg fetthalt har tillsatt D-vitamin. Det finns även D-vitamin berikade ”alternativa” mjölkprodukter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar