För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 22 februari 2010

Matnyttigt

Saffran
I juletid är saffran en populär krydda i många hem, då vi använder den till ”lussekattsbak” mm. Saffran är även en god krydda att använda i matlagning och den här veckan har vi den med i vårt fiskgrytsrecept.
Saffran har använts som smakförhöjare, doft, färgämne och medicin i mer än 3000 år. Den är världens dyraste krydda per vik och består av pistiller plockade från saffranskrokusen (Crocus sativus).
Saffran innehåller ämnen som, i studier, visats ha potential att bl.a. förebygga cancer och åldrande.
Saffran innehåller ämnen som fungerar som antioxidanter. Antioxidanter skyddar våra celler i kroppen från att oxidera (härskna). Mycket tyder på att sjukdomar så som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och viss typ av diabetes beror på oxidering (härskning) i kroppen och antioxidanter skyddar kroppen mot dessa
sjukdomar.
Antioxidanter finns det även rikligt av i frukt och grönsaker. Rotfrukter som finns med i många av veckan recept innehåller en uppsjö av antioxidanter och en mängd andra viktiga vitaminer och mineraler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar