För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 12 april 2010

Matnyttigt

Spenat är en grönsak späckad med vitaminer, mineraler och fibrer. Spenat finns både i färsk och fryst form ute i butikerna, den frysta formen är förkokt och kan ätas med en gång. I färsk form finns den även i sin spädare form, s.k. baby spenat. Skillnaden mellan baby och vanlig spenat är att babyspenat skördas tidigare. Baby spenat innehåller i stort samma vitamin- och mineralinnehåll som den vanliga förutom innehållet av antioxidanter, som är något mindre.
Spenat har ett väldigt högt innehåll av antioxidanter. Antioxidanter som är viktiga för oss av många anledningar bl.a. för att de skyddar och förebygger mot flera av våra vanliga folksjukdomar. En av antioxidanterna i spenat är lutein, lutein är t.ex. känt för att skydda ögonen från synnedsättning.
Spenat har också ett rikt innehåll av folat som bl.a. viktigt för fostrets utveckling och C-vitamin som ingår i vårt immunförsvar. Spenat är rikt på kalium- bra för blodtrycket och kalcium- bra för benstommen. Spenat innehåller även ett ämne som heter oxalsyra. Oxalsyran kan hindra en del av mineralämnena, inklusive kalcium, från att absorberas. Alla fina näringsämnen som finns i spenat kan vi inte alltid få i oss men mycket av denna vitamin- och mineralbomb suger vi i oss.

1 kommentar:

  1. Innehåller babyspenat mindre nitrat än vanlig spenat ,babyspenaten äter man ju färsk och nitrat bildar ju nitrit i kroppen som inte är så bra,
    aninjaspirit3@hotmail.com

    SvaraRadera