För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 19 april 2010

Matnyttigt

Färska örter De är något visst med färska örter i maten, fräscht, gott och dekorativt. Färska kryddor har ett högre innehåll av vitaminer mineraler, antioxidanter och andra nyttiga ämnen än i dess torkade form. Även om det i torkade form fortfarande finns en hel del näringsämnen kvar. Nu under vår och sommar kan du sätta dem i kruka utomhus och med vatten och ljus kan du hålla kryddorna vid liv längre och få tillgång till färska kryddor dagligen. En bra tumregel är att krydda med dubbel dos av den färska kryddan då du ersätter en torkad. Örtkryddor kommer bäst till sin rätt om man tillsätter dem mot slutet av matlagningen.
I veckans påse får ni med persilja och basilika i färsk form. Persilja har vi nordbor använt oss av länge och kom till oss från medelhavsområdet. persilja finns både som slätbladig och krusbladig, den slätbladiga sägs ha en lite mer arom. Persilja odlas i sol/halvskugga. Innehåller bl.a. k-vitamin, c-vitamin, järn och folat. Basilika förknippas ofta med södra Europa, men den kommer faktiskt ursprungligen från Indien. Basilika trivs med mycket sol och vatten. Plantor från matbutiken kan ställas i ett stort glas med 2-3 cm vatten på botten (fyll på vatten varje dag!), eller planteras om i kruka. Då kan den hålla i flera veckor. Basilika finns även som rödbladig och i andra smaker som anis, citron och kanel. Innehåller bl.a. C-vitamin, betakaroten, kalium och järn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar