För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 26 april 2010

oj oj oj vad mycket tomat vi använder...

Vi gillar att använda tomat i våra maträtter. Tomatkross och färska tomater är toppen att göra nyttiga, bra och goda såser eller salsa på. Vi får mail ibland där våra kunder undra om varför vi använder så mycket tomat.
För att inte våra kära kunder ska ledsna helt på denna härliga grönsak, ska vi försöka att minska lite på tomat nu. Men inte ta bort det helt ;)

För tomat är nämligen en mycket bra produkt som innehåller ämnet lykopen. Lykopen är det nyttiga röda färgämnet i tomat och en mycket bra antioxidant. Lykopen är tillsammans med betakaroten den vanligaste karotenen (karotenoid) i kroppen. Forskare tror att lykopen minska risken för bland annat: hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, vissa former av cancer och diabetes.

En värmebehandlad tomat påverkar dessutom absorptionen av lykopen positivt. Det betyder att en varm sås baserad på tomat ger bättre upptag av lykopen än färska toamter. Och det vill vi ju inte missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar