För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 3 november 2009

Matnyttigt vecka 45

Kryddor denna vecka
Garam Masala är en blandning av vanliga kryddor som används i det indiska köket och betyder ”het krydda”. Det finns olika sorters Garam Masala, beroende på vad för maträtt man tillagar men den vanliga blandningen innehåller; kanel, spiskummin, svartpeppar, kryddnejlika, chili- eller cayennpeppar, muskot och kardemumma.
Curry är också de en kryddblandning och kan innehålla många olika sorters kryddor. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. Gurkmeja, som ger maten den karaktäristiska gula färgen, ska alltid ingå. Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin finns så gott som alltid med. De kryddor som utgör mindre än två procent av blandningen behöver inte namnges i ingrediensförteckningen om de inte innehåller selleri eller senap
Vi använder kryddor för att ge maträtten en viss karaktär i smaken men flera av våra kryddor kan även vara intressanta ur hälsoperspektiv. Gurkmeja t.ex innehåller ett ämne, curcumin, som kan skydda mot vissa cancerformer. Kanel innehåller rikligt med antioxidanter mycket tyder även på att vissa ämnen i kanel hjälper till att sänka både blodsocker och blodfetter. De färska örterna, som finns med i påsen är rika på vitaminer och mineraler. Kryddor bör däremot användas som kryddor dvs. i lagom mängd i maten. Börjar man att använda kryddor i större mängder, t.ex. i kapselform från hälsokostbutiker bör man noga kontrollera om det inte finns vissa bieffekter med att ta ett visst ämne i för höga doser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar