För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 23 november 2009

Matnyttigt

Gluten-laktosintollerant
I helgen deltog ätsmart vid Kistamässan ”Mat för livet”. En mässa för personer som inte tål mat som innehåller gluten, laktos, mjölk och/eller soja. Vi på ätsmart var där och introducerade våra nya påsar som är gluten - och eller laktosfria. Nu finns det möjlighet att välja på en standardpåse, en glutenfri och eller en laktosfripåse hos oss. Gluten är ett protein som finns i våra vanliga sädesslag (vete, råg och korn). Är man glutenintolerant (harceliaki) får man skador på tarmen om man äter livsmedel som innehåller gluten. Skadorna i tarmen gör i sin tur att man inte kan tillgodogöra sig livsviktiga näringsämnen. 5-10 % v de som är glutenintoleranta har föräldrar eller syskon som har sjukdomen. Vanligt tecken på celiaki är att personen inte ökar i vikt och att man får problem från tarmkanalen. Läkarna fastställer diagnos genom olika prover och undersökningar på tarmens slemhinna. Man behandlar celiaki genom att utesluta gluten ur kosten dvs. ingen mat som innehåller vete, råg eller korn
När man har laktosintolerans innebär det att man är överkänslig mot mjölksockret, laktos.
Det är ofarligt att ha laktosintolerans, även om besvären kan upplevas som obehagliga. Om man undviker matvaror med mycket laktos, främst vanlig mjölk, kan man undvika besvär. Vanliga symtom är gaser i magen, uppsvälld mage, diarré och magknip

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar