För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 16 november 2009

Matnyttigt

Trender i livsmedelskonsumtionen 1960-2006 (källa http://www.slv.se/)
Enligt Jordbruksverkets konsumtionsstatistik har det skett stora förändringar av våra matvanor under de senaste 40 åren. Mellan åren 1960 och 2006 har följande hänt:
• ris och pasta har ökat kraftigt medan konsumtionen av färsk potatis har minskat.
• färska grönsaker har tredubblats sedan 1960. Konsumtionen av frukt har också ökat, speciellt bananer och meloner.
• griskött har ökat med nästan 60 procent, nötkött har ökat med nästan 40 procent. Konsumtionen av fjäderfäkött har tiodubblats sedan 1960.
• färsk fisk har minskat samtidigt som konsumtionen av beredd och konserverad fisk har ökat.
• ägg har varit konstant under perioden.
• mjölk har minskat från 158 liter per person och år till drygt 100 liter per person och år.
• syrade produkter (fil och yoghurt) har ökat från 8 liter till 32 liter per person och år
• grädde har ökat från 6¬-7 liter per person och år till 10¬-11 liter per person och år.
• smör har minskat. Margarin, matoljor och andra fetter och oljor har varierat mellan åren men sett ur ett långt tidsperspektiv legat ganska konstant
• ost har mer än fördubblats, från 7 kilo till nästan 18 kilo per person och år.
• kakao, choklad- och konfektyrvaror har ökat från 7 kilo till 17 kilo person och år.
• läsk har ökat från 22 liter per person och år till 90 liter per person och år.
Energitillförseln har ökat med drygt 7,5 procent per person och dag. Det kan låta lite men motsvarar en viktuppgång på 7,5 kilo per år, om man inte samtidigt är mer fysiskt aktiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar