För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 21 december 2009

Fräscha & goda sallader till julbordet

Apelsin- och grapesallad (alltom mat)
(4 personer)
1 påse rucolasallad ca 70g
5 st apelsiner
3 st blodgrape
1 st medelstor rödlök
1 tsk kryddpepparkorn
1 krm grovmald svartpeppar
1 tsk havssalt
1 dl granatäpplekärnor
Dressing
1,5 msk olivolja
1msk pressad apelsin- och grapesaft
1 tsk dijonsenap
Tillagning
1. Skölj rucolan och låt den rinna av ordentligt. Sprid ut den på ett salladsfat.
2. Skär bort skalen från apelsin och grapefrukterna. Skär sedan ut hinnfria klyftor. Håll över en
skål eftersom det droppar och saften skall ingå i dressingen.
3. Ta upp klyftorna med hålslev och lägg dem ovanpå ruccolan. Skala och strimla rödlök och
fördela ovanpå.
4. Stöt kryddpepparkornen grovt och strö på dem samt svartpeppar och salt. Blanda
ingredienserna till dressingen och droppa över salladen.
5. Dela granatäpplet och plocka ur kärnorna utan att hinnorna kommer med. Garnera med kärnorna.
Linas kommentar: Denna sallad hade vi själva till vårat "knytisjulbord" i helgen och den var mycket uppsakattad. passar både till laxen och skinkan

Spännande rödkål (Anna & Fanny
Bergenström)
1 liter strimlad rödkål
2 msk olja
Ca 1 tsk svartpeppar
3 msk mjuka ljusa russin
2 msk honung
3-4 msk balsamvinäger
Grovhackade valnötskärnor
Gör så här
Strimla kålen med t.ex en osthyvel. Fräs dem
i lite olja. Salta & peppra, blanda ner russin
och honung. Stänk över vinägern och koka 5
min under lock. Blanda ner de hackade
valnötterna rör om och smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar