För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 1 december 2009

Matnyttigt

Nötter är det många som har hemma till jul. Nötter att knäcka eller eget rostade och kryddade
nötter, gott som tilltugg till t.ex. glöggen.
Använd de nötter du gillar bäst (cashew, mandel valnötter etc) Lägg upp nötterna i en långpanna.
Blanda t.ex. chiliflakes (eller Santa Marias Chili explosion), garam masala och flingsalt (finns redan
en del i Chili expolsion) i en liten kopp. Häll olivolja över nötterna och rör runt. Tips: Använd så lite
olja som möjligt. Bara så pass att kryddorna fäster sig bättre på nötterna. Strö över
kryddblandningen och blanda noga.
Rosta i 175ºC i ugnen, tills nötterna börjar dofta och få färg. Rör om då och då. Servera dem gärna
varma.
Nötter är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter, har en fin fettsammansättning och bra med
protein. Det finns flera olika varianter på nötter. I huvudsak är de lika näringsmässigt men med en
liten egen ”touch”. Valnötter är extra rika på omega-3 fetter, hasselnötter har ett högt
kalciuminnehåll, bl.a. bra för skelett och tänder etc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar