För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 8 december 2009

Matnyttigt veckobladet vecka 50

Vad vi serverar på julbordet och äter under julmånaden kan se lite olika ut i våra hem, alla bär vi med oss olika vanor och traditioner. Men att vi äter kan vi vara ganska ense om.
Många nyttigheter i form av kryddor, frukt och fisk hör julen till. Laxen(rökt, gravad, inkokt) och sillen i alla dess former är rika på fina omega3 fetter, bra för hjärta och hjärna. I fiskfettet finns även Dvitamin, ett vitamin vi nordbor ofta har svårt att få tillräckligt av vintertid. D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och som även verkar vara en del i skyddandet mot några av våra folksjukdomar.
Saffran och kanel är vanliga julkryddor och ingefära finns med hos vissa (t.ex. ingefärspäron). Saffran innehåller ämnen som, i studier, visats ha potential att bl.a. förebygga cancer och åldrande. Saffran innehåller ämnen som fungerar som antioxidanter. Kanel innehåller även de rikligt med antioxidanter och mycket tyder på att vissa ämnen i kanel hjälper till att sänka både blodsockret och blodfetterna. Ingefära är bra i förkylningstider då den verkar inflammationshämmande.
Nötter äter vi ofta mycket av till jul. De är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och har en fin fettsammansättning och bra med protein.
Frukt som apelsiner och clementiner är bra c-vitamin ”boostare” under december. Kom ihåg att ”lätta” upp julbordet med fräscha, nyttiga sallader. Följ vår blogg under december så kommer ni hittar tips och recept inför julens matstunder. Jag, Lina äter t.ex. alltid lutfisk på norskt vis under juldagarna. Detta recept kommer ni bl.a. att hitta där. // Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar