För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 26 oktober 2009

Matnyttigt vecka 44

Att steka med kokosfett. Ni kanske har hört att kokosfett ska vara bra vid matlagning, varför de? Kokosfett är väldigt värmetåligt och förblir stabilt även vid lite kraftigare upphettningar. Till skillnad från många andra vegetabiliska matoljor som består av större andel omättade fettsyror och som vid höga temperaturer kan förlora sina nyttiga egenskaper består kokos fett till största del av s.k. mättade fettsyror. Dessa fetter är mer beständiga och oxiderar inte så lätt ”sönder”. Kokosfett kan därför passa sig bättre då man t.ex. wokar och oftast har lite högre temperatur på plattan. Den största andelen av kokosfettets mättade fettsyror är sk korta och medellånga fettsyror. Fetter med kortare fettsyror löser sig lättare i vatten och därför också lättare i matsmältningen och kroppen. Detta medföljer att de kortare fettkedjorna har en liten förmåga att lagras som fett och istället används som bränsle direkt i levern och i musklerna. Kokosfetter verkar inte heller öka mängden av de sk. onda kolesterolet i kroppen utan istället öka mängden av det goda kolesterolet, HDL. Laurinsyran i kokosfettet verkar ha den egenskapen och kokosfett bestå av en stor andel laurinsyra. Laurinsyra verkar också kunna påverka till en bättre tarmflora och på sikt även en bättre mag-/tarmhälsa och immunförsvar. Ekologisk kokosfett som är lukt- och smakfritt hittar ni i hälsokostbutikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar