För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 5 oktober 2009

Matnyttigt

Karoten är ett naturligt färgämne och förekommer i många växter, främst färgrika frukter, rotfrukter och bladgrönsaker. I tomaten t.ex. finns karoten som lycopen och i moroten som betakaroten. Ämnet fungerar som en antioxidant och som ett förstadium till vitamin A, bra för bl.a. synen och som skydd mot flera av våra folksjukdomar. Beroende på hur grönsakerna förbereds och tillagas förändras förutsättningarna för hur väl upptaget av karoten blir till kroppens celler. Ett bra upptag kan bl.a. fås genom:

1. en försiktig uppvärmning(vid kraftig upphettning riskerar man däremot att förstöra näringsämnet). En uppvärmd tomatsås kan mao ge en högre åtkomst av lykopen än färska tomater. I veckans meny har ni varma tomater till blomkålssoppan och rivna morötter i er kycklingrätt.

2. att ta med lite fett. Morot tillsammans med en dressing på olja ger ett bättre upptag av betakaroten än om man äter enbart moroten.

3. att finfördela en tomat eller morot med kniv/mixer kan även de ge ett bättre upptag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar