För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 15 oktober 2009

Skillnaden mellan att laga mat från grunden och att använda sig av hel- och halvfabrika!

1. Det tar mer tid att laga mat från grunden. Att laga all mat från grunden tar självklart längre tid än att använda sig av halv- eller helfabrikat. Vi räknar generellt med att lägga ca 30 min till den typen av matlagning. Ibland går det fortare (ex pastarätter kan gå mycket fort), ibland går det långsammare. Det har också att göra hur van man är att laga mat och följa recept. Ju mer man har lagat mat och får rutin, desto snabbare går det såklart. I gengäld får man istället bra och näringsfylld mat. Vi provlagar alltid maten själva och tar alltid tid. Våra kassar är till för dem som har något slags intresse av matlagning, vill och kan laga mat varje dag samt att ha ambitionen att ge sig och sin familj en bra och innehållsrik kost.

2. Fler moment är också något som är svårt att komma ifrån om man vill undvika färdigköpt mat. Vi jobbar mycket med att försöka få in mer grönsaker i hemmen och med det följer också lite ”skala och hacka”. Vi vill att maten ska vara enkel att laga men ändå smaka bra och då krävs det lite fler moment. Skalar vi bort för mycket blir rätterna lätt tråkiga.

3. Barn har svårt i början med nya rätter. Är barnen vana att alltid få mat som fiskpinnar och färdiga köttbullar, ja då kommer de förmodligen att slå bakut i början. Barn behöver prova nya rätter fler gånger innan det passar deras smaklökar. Är det inte vana vid mycket grönsaker, bönor mm behöver man som förälder ge dem tid att vänja sig. De kommer förmodligen att protestera ett tag men med tiden kommer de att bli bättre. Vi brottas själva med våra egna barn ibland.

4. Beräknat för 4 vuxna. Våra recept är beräknade för 4 vuxna personer som rör sig ett par,tre dagar i veckan. Är familjen mycket aktiva kan middagarna behöva kompletteras med t.ex bröd , mer pasta,ris etc. Glöm inte de matnyttiga mellanmålen däremellan.

1 kommentar:

  1. Ja tonåringar räknas väl som barn? Här hemma har sambons tjejer börjat smaka på sås! Och den ena äter persilado för att kompisarna äter vitlök.....det är krångligt att laga mat till familjen då det blir så enkelspårigt när alla inte äter samma mat.

    SvaraRadera