För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 12 oktober 2009

Matnyttigt

Honung finns med i våra recept ibland som smakförstärkare. Honung har flera fördelar och är alltid ett bättre alternativ till socker. Den har en sötare smak än socker och man kan därför ta en mindre mängd av honung för lika mycket söt smak.
Näringsämnena varierar men all honung innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter och enzymer mm. Det är en bra källa till C-vitamin och innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium
Honung har olika smaker och färg beroende på vilka blommor bina har hämtat nektar ifrån. För att honungen skall få namn efter blomsort krävs en pollenhalt på över 50 % från blomman. Mörkare honung innehåller lite mer antioxidanter än ljusare honung Typiskt för svensk honung är att den kristalliseras och får en fast form. Det är bara den sällsynta klockarljunghonungen som kan förbli flytande. Är den svensk och flytande har det oftast tillsats fruktsocker till honungen för att få den flytande. Det är inte tillåtet att värma upp den och på så sätt få den flytande, det riskerar nämligen att honungen förlorar vissa näringsämnen. Vill man köpa hem fast honung kan man själv värma upp den försiktigt (t.ex. med vattenbad, för att få den i flytande form).
Honung köpt i affären har en hållbarhet på ca 2-3 år i oöppnad förpackning. Förvara alltid honung mörkt och svalt.
Barn under 1 år bör inte äta honung på grund av botulismbakterier som finns i naturen där bina hämtar sin föda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar