För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 4 maj 2009

Matnyttigt (från veckobladet vecka 19)

Quinoa finns ofta med i något av veckans recept, vad är de egentligen?
Quinoa är inget sädesslag utan en ört, släkt med spenat och rödbeta. Örten härstammar från Sydamerika och har varit en av inkaindianernas stapelvaror i flera tusen år medan det inte var så många år sedan som det nådde Sverige. Det är det lilla fröet som man äter och det används som gryn eller mjöl. Fröet växer i klasar på 150 centimeter höga bladgröna örter.
Quinoafröet har ett bra proteinnehåll och fettsyresammansättning, är rikt på fibrer viktiga mineraler och vitaminer. Quinoa har ett lågt glykemiskt index, GI, vilket är bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå.
Fröet är naturligt fritt från gluten vilket gör det lämpligt för personer som är glutenintoleranta.
Quinoa är en bra ersättare för potatis, ris, pasta mm. Lämpar sig även bra i grytor och sallader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar