För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 28 maj 2009

Matnyttigt vecka 22

Avokado är en fantastisk grönsak, laddad med en uppsjö av vitaminer och mineraler. Den har en mycket fin fettsammansättning, där den största andelen består av de nyttiga enkelomättade fetterna (kan jämföras med fetterna som finns i oliver och olivolja).
Avokadon är en av de grönsaker med högst andel näringsämnen. Den har t.ex. ett bra innehåll av mineralerna kalium - bra för blodtrycket och magnesium- ett mineral som finns lagrat i skelett och muskler och bl.a. viktig för vår energiproduktion och därmed extra viktig för den aktiva. Avokadon har ett bra innehåll av folat/folsyra som behövs för uppbyggnaden av vår arvsmassa samt har en väldigt stor betydelse i början av fosterstadiet. Avokado har dessutom att högt innehåll av antioxidanter och fibrer och den innehåller även en substans, beta-sitosterol, som hjälper till att sänka kolesterolet i blodet.
Pga, eller tackvare, dess höga fettinnehåll så har avokadon en ovanligt hög energimängd jmf med andra grönsaker. Det passar därför utmärkt, för en bättre mättnad, att lägga till en halva avokado i sin lunchsallad . Avokado passar väldigt bra till skaldjur och avokado, tillsammans med keso, blir ett rejält mellanmål. Mosad avokado på en smörgås är ett riktigt gott och dessutom ett nyttigt alternativ till smör.

Avokado växer på träd som blir ca 20 meter högt med blad som är 12-25 centimeter långa Trädet tål inte frost och växer enbart i tropiskt subtropiska klimat. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år

Tips!
Förvaring av avokado. För att avokado ska hålla längre, förvara den i kylen. Vill ni att avokadon ska mogna fortare, låt den ligga i rumstemperatur. Avokado som delats eller skalats, droppa lite citron över för att förhindra att avokadon ska bli brun (vilket den gör ganska snabbt).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar