För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 14 maj 2009

Matnyttigt veckobladet v. 20

Jordärtskockan är en art i familjen korgblommiga växter. Dit hör t.ex. prästkrage, margarit och solros. Jordärtskocksblomman liknar till utseendet en solros, är en flerårig ört och har sitt ursprung i Nordamerika.
Det är roten/knölen som vi ser i affären och som vi använder som rotgrönsak.
Knölen har tunt skal och ett vitt, saftigt och krispigt fruktkött som mörknar någon när de tillagas. Smaken är milt söt och lite nötig. Skockan är bl.a. rik på mineralerna järn och kalium.
Svenska jordärtskockor börjar skördas på senhösten och finns i grönsaksdiskarna höst, vinter och vår och importeras även från Europa året om.
Det går att äta skockorna råa t.ex. i råkostsallad, men oftast kokar eller ångkokar man dem och serverar dem som sidorätt. Man kan även gratinera dem, puréa dem eller, som vi valt, använda dem i soppor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar