För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 24 augusti 2009

Matnyttigt från veckobladet v. 35

Vad är en antioxidant?
Antioxidanter finns i frukt och grönsaker, vegetabilisk olja, ägg och andra nyttiga livsmedel. Antioxidanter behövs för att skydda våra cellmembraner mot s.k. fria radikaler. Fria radikaler är ett vävnadsnedbrytande ämne som bildas normalt i kroppen då vi andas men som vi även får i oss i stora mängder via tobaksrök, storstadsluft och vid högre intag av t.ex. sockerrika livsmedel. Får de fria radikalerna ”härja” fritt i våra kroppar kan de göra stor skada. Med ett bra intag av antioxidanter, via kosten, skyddar vi oss mot dess angrepp. Antioxidanter ger oss ett bra skydd mot många cancerformer, hjärt-/kärlsjukdomar och mycket tyder på att de kan ge ett längre liv. Det finns oerhört många olika grupper av antioxidanter. Karotenoider, t.ex. är en grupp av fettlösliga antioxidanter. Röd och gul frukt & grönt innehåller ofta karotenoider (morot, apelsin, tomat mm) . Polyfenoler är en annan grupp som vi bl.a. hittar i te och många bär som jordgubbar, hallon, björnbär och svarta vinbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar