onsdag 12 augusti 2009
Matnyttigt
Rödbetan är en 2–årig planta som odlas på friland. Frilandsodlade grönsaker kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker. Svenska rödbetor finns hela året i butikerna men de nyskördade med blast finns endast under sommarmånaderna. Rödbetan förvaras svalt och kokas med skalet på. Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i saften och som gör rödbetor till ett värdefullt antioxidant tillskott. Rödbetan är full med fibrer och rik på bl.a. B-vitaminet folsyra som är ett viktigt näringsämne och som visat sig ha många hälsofördelar . Bl.a. tycks det minska risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och även vissa cancersorter. Extraviktigt är folsyra för kvinnor i fertil ålder . Under tidigt stadie i fosterutvecklingen bildas ryggmärgskanalen och där spelar vitaminet en viktig roll. Om det inte finns tillräckligt med folsyra i moderns kropp finns risk att ryggmärgskanalen inte bildas på rätt sätt och att bråck uppstår, som ofta kan ge allvarliga skador på barnet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar