För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

onsdag 12 augusti 2009

Matnyttigt

Rödbetan är en 2–årig planta som odlas på friland. Frilandsodlade grönsaker kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker. Svenska rödbetor finns hela året i butikerna men de nyskördade med blast finns endast under sommarmånaderna. Rödbetan förvaras svalt och kokas med skalet på. Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i saften och som gör rödbetor till ett värdefullt antioxidant tillskott. Rödbetan är full med fibrer och rik på bl.a. B-vitaminet folsyra som är ett viktigt näringsämne och som visat sig ha många hälsofördelar . Bl.a. tycks det minska risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och även vissa cancersorter. Extraviktigt är folsyra för kvinnor i fertil ålder . Under tidigt stadie i fosterutvecklingen bildas ryggmärgskanalen och där spelar vitaminet en viktig roll. Om det inte finns tillräckligt med folsyra i moderns kropp finns risk att ryggmärgskanalen inte bildas på rätt sätt och att bråck uppstår, som ofta kan ge allvarliga skador på barnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar