För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 20 april 2009

Lite matnyttigt

Nötter är bra mat att använda i matlagningen men även nyttigt och praktiskt som mellanmål. De är rika på vitaminer, mineraler, antioxidanter och har en fin fettsammansättning och bra med protein. Det finns flera olika varianter på nötter. I huvudsak är de lika näringsmässigt men med en liten egen ”touch”.
Paranöten är rik på selen, en mineral som våra jordar uppe i norr har fattigt av och därför finns de även lite av selen i den mat som vi odlar här uppe. Valnötter är extra rika på omega-3 fetter och av speciellt värde för dem som inte äter så mycket fisk, hasselnötter har ett högt kalciuminnehåll, bl.a. bra för skelett och tänder och pistagenötter har med sin gröna färg ett väldigt högt antioxdantinnehåll samt även ett högt kaliuminnehåll. Kalium har bl.a. en blodtryckssänkande effekt. Chashewnötter och paranötter är andra nötter med bra egenskaper.
Flertalet av nötterna har ett fettinnehåll runt 50 %, några mer några mindre. Fettkvalitén är bra och hälsobringande och en ”lagom” konsumtion är fint för hälsa och välmående. En liten näve eller 10-15 nötter kan vara ett bra mått på en lagom portion.
En hel del människor är tyvärr allergiska mot nötter men då finns frön (ex. solros- och pumpafrön) att tillgå som ett minst lika bra alternativ. Mandel, som egentligen är en stenfruk men näringsmässigt liknar nötter, kan i vissa fall ätas av nötallergiker
Nötter är känsliga mot för mycket syre och nötterna i en öppnad påse håller i allmänhet ca en vecka. Förvara gärna dina nötter i en lufttät burk för längre hållbarhet och låt dem aldrig stå framme i en öppen skål för länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar