För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

söndag 5 april 2009

Härliga härjedalen...

Jag har varit på fjällsemester en vecka och det har varit enormt härligt!!! Personligen tycker jag bäst om den här tiden i fjällen. Solen skiner, våren finns bakom knuten och det är toppen i backen. Ja, lite tungt blir det förstås i backen på eftermiddagen när snön är tung som bly men vad gör väl det när solen gassar över fjälltopparna och det är så fint att det gör ont i magen....

Men jag förenade nytta med nöje. Varje kväll provlagade Clabbe (kocken som också är min sambo) en ny maträtt och nu var det inte bara vår familj som provsmakade, vi var 13 stycken i ålder 5 - 58. Otroligt roligt. Barnens betyg (sex barn kommenterade varje dag) var så klart det som varierade mest. Inget speciellt mönster utan varje dag var den någon som tyckte "si så där" och någon som "äääälskade" maten. Barn har lite svårare med nya smaker och behöver prova flera gånger innan de lär sig tycka om. Barn och mat kräver uthållighet och tålamod. Det är också viktigt att inte tvinga barn att äta utan att det får ta det i sin egen takt. Vissa nya smaker kan behövas provas ett tiotal gånger innan de gillar det. Ungefär samma är det med grönsaker. Det kan behövas stå på borde fler gånger och "tycka om faktorn" kan variera. När mina barn var små åt de gladeligen kokt mosad palsternacka. I dag säger de blä innan de smakat. Ju tidigare vi lär barnen att äta grönsaker desto bättre. Grönsaker innehåller mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter som super bra för barn att få i sig. Ett väldigt bra tips är att servera grönsaker innan maten är klar. I form av stavar eller bara som en sallad. Då är de hungriga och har mycket lättare att äta grönsaker. Självklart är det viktigt att vi vuxna också äter grönsker, dels för att det är nyttigt även för oss men också för att vi behöver vara en bra förebild för barnen. De gör som vi gör..
// Maria =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar