För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 30 mars 2009

Matnyttigt (från veckobladet vecka 14)

I tidigare veckobrev har vi tagit upp hur viktigt det är, för stora som små, att äta frukost och mellanmål för ork och prestation.
Att äta en bra frukost och lägga in en eller ett par mellanmål om dagen är självklart även viktigt för den som önskar behålla eller minska i vikt.
Slarvar man med frukost, struntar i mellanmål och kanske äter på tok för lite till lunch är risken väldigt stor att kvällens måltid blir överdrivet stor. Ofta hinner det även lättare slinka ner en och annan onyttighet innan dagen är slut. I slutändan får man i sig mer energi totalt på några få kvällstimmar än vad man hade fått om man spritt ut måltiderna eller ätit mer under den tidigare delen av dagen.
I en Svensk studie har ett forskarlag studerat måltidsordningen och hur stora måltiderna var för genomsnittliga vuxna invånare I Västra Götaland. Där var trenden att överviktiga oftare åt sent på kvällen och att portionerna var större. Det är på dagen man är mest aktiv och således behöver din kropp mer då än sent på kvällen. Äter man jämt över hela dagen får du mer ork och energi och dessutom blir det lättare att ta lagom stora portioner vid kvällsmålet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar