För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 26 mars 2009

Tryffelolja

En mycket läsvärd bok är Äkta vara av Mats-Eric Nilsson. Jag köpte den efter att jag läst mycket i hans tidigare bok Den hemlige kocken. I Äkta vara får jag ren fakta om vad maten egentligen innehåller. Som exempelvis tryffelolja, som var och varannan kock använder. Det finns inte en gnutta tryffel i oljan (även om de visas bilder på svampen och tryffelhundar som letar efter tryffel på flaskan). Smaken kommer enbart från aromämnen. Det påstås omöjligt att utvinna tryffelsvampen i olja eftersom den inte innehåller några essentiella (livsnödvändiga) oljor och kan inte lösas i olja. Men där tvistar de lärde.

Rökt skinka som vi lägger på frukostmackan kan också vara värt att ta upp. Fler av skinkorna innehåller flera tillsatser, bland annat E621 (smakförstärkare). E621 används ofta om varan är så mycket behandlad att smakerna behöver förstärkas (känns så där egentligen...). Många av de rökta skinkorna har dessutom inte blivit rökta utan röksmaken fuskas fram med aromämnen!!
Vad är det vi petar i oss egentligen?

Vill ni ha mer och ingående läsning - läs Äkta vara!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar