För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

söndag 8 mars 2009

Matnyttigt (från veckobladet vecka 10)

I vanliga fall brukar färsbiffar och köttbullar innehålla ströbröd för att binda ihop alla ingredienserna i färsen. I receptet för lammfärsbiffar denna vecka, har vi i stället lagt till gröna linser. Mixar man dem fungerar de nämligen alldeles utmärkt som bindemedel.
Ströbröd tillför energi men lite näring. Dessutom ger ströbröd ett högre sk GI värde på måltiden .
Linser däremot är laddade med vitaminer, mineraler, har ett högt proteinvärde och därtill ett lågt GI.
GI är ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret efter det har intagits. Ett livsmedel med högt GI höjer blodsockret snabbt medan ett livsmedel med lågt GI höjer blodsockret långsammare.För mättnad och hälsa är det en fördel att äta mat som håller blodsockerhalten jämn dvs. genom att äta livsmedel med i huvudsak lägre GI.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar