För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 9 mars 2009

Matnyttigt (från veckobladet vecka 11)

I ett tidigare veckoblad har vi skrivit om hur bra det är att äta fisk och då nämnt innehållet av omega-3 och dess hälsofördelar.

Vitamin D är en annan orsak till varför det är så bra att äta fisk ofta.
D-vitamin är ett livsviktigt näringsämne och hör till ett av få ämnen som vi svenskar har svårt att få tillräckligt av.
D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Under barnaår är det viktigt för skelettets uppbyggnad och i vuxen ålder för dess bevarande.
Under sommarhalvåret bildas D-vitamin i huden då du är ute i solen. I Sverige är solen inte tillräckligt stark under vinterhalvåret och vårt behov av att få i oss det via maten ökar då. Dessvärre finns inte D-vitamin i så många produkter, men äter du fisk regelbundet klarar du dig bra. Även äggula innehåller D-vitamin, margariner och mjölk med låg fetthalt har tillsatt D-vitamin.
Ni kanske har hört talas om den ”engelska sjukan” som drabbade barn i I-länder under 1800 talet? Den stora bristen på D-vitamin (solljus) ledde till dåligt kalciumupptag och därmed deformerat skelett.
Idag är detta mycket ovanligt men däremot är benskörhet ganska vanligt förekommande i Sverige med stigande ålder. Ett för litet D-vitaminintag tros vara en av förklaringarna till detta.
Det senaste decenniets forskning har visat att D-vitamin kan ha skyddande effekter mot både cancer, hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och neurologiska sjukdomar. D
D-vitamin är dessutom viktigt för ditt Immunförsvar. En av anledningarna till att man lättare blir förkyld under vinterhalvåret är att D-vitamin nivåerna är lägre pga. av mindre sol exponering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar