För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

onsdag 18 mars 2009

Lite matnyttigt (veckobladet vecka 12)

Alla mår bra av att äta mellanmål, barn som vuxen. Ofta ser föräldern till att barnen får något att tugga på mellan huvudmålen medan man lätt glömmer bort sig själv.

Det finns många fördelar med att äta mellanmål
Genom att äta oftare håller man blodsockret på en jämnare nivå och då är chansen större att man lyckas bevara energi, ork och ett gott humör hela dagen. Äter man inte mellanmål är det lätt att äta för fort och för mycket vid huvudmålen. Du är jätte hungrig och hjärnan hinner inte känna att du blir mätt i tid.
Godissug, som ofta är ett tecken på att det har gått för lång tid mellan målen, kan också lättare hållas borta genom en eller två mellanmål om dagen.

Hur mycket och vad ska man äta då?
För en vuxen person, som har ett stillasittande jobb och kanske inte rör på sig så mycket under fritiden, kan det ofta räcka med en frukt mellan målen för att hålla blodsockret i schack. Barn som växer och ofta rör på sig under dagen, behöver vanligtvis något mer än en frukt. Även vuxna som har ett mer rörligt jobb, tränar mycket eller gör av med mycket energi på annat sätt under dagen kan behöva mer.

Att Kombinera frukt eller bär med keso eller naturella nötter är ett nyttigt och bra mellanmålsalternativ. Ett kokt ägg är mättande och bra.
För barn och den riktigt rörlige kan det vara till pass med en grov smörgås med pålägg och ett glas mjölk eller en tallrik fil med musli.
Hur ofta man behöver äta för att hålla blodsockret skiljer sig från individ till individ men dröjer de längre än 4-5 timmar mellan huvudmålen bör man tänka på att stoppa in något där emellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar