För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

onsdag 9 september 2009

Det är viktigt med mellanmål!

I veckans ”matnyttigt” har jag gett några ”matiga” förslag på mellanmål till barn, som efter skolan ska iväg på aktiviteter och där det dröjer innan middagen serveras.
Mellanmål är extra viktig för den aktive eftersom att denne snabbare gör sig av med energi än vad den stillasittande gör. Men mellanmål är viktig för alla, stora som små. Det är bara mängden som skiljer sig åt för vad den aktive resp. mindre aktive behöver i mellanmålsväg.
Det är hjärnan som bestämmer när vi behöver äta. Hjärnan behöver kontinuerligt energi för att fungera skärpt och energin tar den ifrån sockret i blodbanan (blodsockret). Hjärnan trivs bäst när blodsockret får ligga på en jämn och konstant nivå under dagen. För mycket ”upp och ner” med blodsockret ger symtom som trötthet/orkeslöshet, grinighet, aggression och koncentrationssvårigheter.
En jämn och konstant nivå på blodsockret får du genom att regelbundet pytsa i dig något i ätväg. Ca 3 timmar mellan målen är en bra hållpunkt men behovet är såklart individuellt och mindre barn har oftast ett tätare behov än en vuxen.
Vad du stoppar i dig är självklart också av vikt för att hålla blodsockret jämt och konstant.
Du kanske har hört talas om s.k. ”långsamma kolhydrater” eller kolhydrater med ett ”lågt GI.” Äter du t.ex. ett grovt, osötat bröd håller du blodsockret i schack(och du håller dig mätt) mycket längre än om du äter ett vitt, raffinerat och sötat bröd…. eller ännu värre godis, saft eller en bulle.
// Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar