För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

måndag 14 september 2009

Matnyttigt (veckobladet vecka 38)

Näringsberäkning av veckans rätter
Förutom att vi vill att den mat ni lagar från oss ska vara god och relativt enkel att tillaga så vill vi även att den är välbalanserad ur näringssynpunkt .
Alla recept som ni får från ätsmart är näringsberäknade. När vi näringsberäknar veckans rätter tittar vi på att fördelningen av de energigivande näringsämnena, protein, kolhydrater och fett är tillfredsställande, att fettsammansättningen är bra samt att veckans maträtter har en bra balans av de vitaminer och mineraler som ni behöver under veckan.
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som ofta är svårt för oss nordbor att få tillräckligt mycket av under vintertid. Under sommarhalvåret kan vi täcka upp vårt behov med hjälp av solljuset men under vintern står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodose oss något D-vitamin där ifrån.
D- vitamin får du via kosten från främst fet fisk som lax, makrill, strömming mm samt från D-vitaminberikade mjölkprodukter (eller alternativa mjölkprodukter). Lägg gärna till en portion fet fisk, till lunch eller till de två middagarna som återstår, de veckor då ätsmart inte har med fet fisk på menyn. Så du vet du att du och din familj har fått i sig tillräckligt med D-vitamin.
Folat är ett B-vitamin som alla behöver men för kvinnor i fertil ålder är det extra viktigt. Väldigt många har svårt att få i sig tillräckligt av detta via kosten och kvinnor i fertil ålder rekommenderas att ta tillskott.
Äter vi mycket frukt/bär under dagen, försöker ha med några eller fler folatrika livsmedel i vår mat, så som mörkgröna bladgrönsaker, olika slag av kål, bönor, kikärter, rotfrukter, majs och paprika samt även fullkornsprodukter, så kan ”icke fertila” säkerställa att de kommer upp till rekommenderad mängd folat.
Kalcium brukar sällan vara ett problem men är ett mineral som de flesta främst får i sig via frukost och mellanmål. Mjölkprodukter är nämligen den största källan till kalcium. Kalcium finns även, men i mindre mängd, i gröna bladgrönsaker, nötter/mandel, fullkornsprodukter mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar