För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

tisdag 29 september 2009

Matnyttigt

Tolka en ingredienslista För att avgöra om ett livsmedel är bra eller ej behöver man kunna tolka en innehållsförteckning. I Sverige är vi lyckligt lottade eftersom att det finns vissa regler på hur märkning av livsmedel ska se ut, alla produkter måste t.ex. ha en ingredienslista.
För en otränad kan det vara lite krångligt att läsa ingrediens- och innehållsförteckningen av ett livsmedel.
Innehållet av socker t.ex. är något som många vill försöka undvika men som kan vara lite lurigt eftersom att det kan uppträda i flera skepnader och på mer en ett ställe i en ingrediensförteckning.
Socker kan stå som fruktos, glukos, maltos, maltodextrin, dextriner, dextros, sirap, glukossirap, fruktsocker, glukosfruktossirap, honung samt invertsocker. För att göra det lite lättare för sig är det värt att veta att om ett ord slutar på ändelsen –os så är det med stor sannolikhet socker.
I ingredienslistan går det att få svar om huruvida socker finns naturligt i produkten eller om det är tillsatt.
Står socker först på ingredienslistan är det stor risk att det finns ganska mycket av den varan i produkten. Det som det finns mest av står nämligen först på listan och sen räknas de upp i fallande ordning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar