För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

torsdag 3 september 2009

Syrade grönsaker

Jag, Lina, har varit i Moseldalen och cyklat längs floden och vingårdarna i några dagar….vackert, soligt och varmt... alla dagarna! 5 mil om dagen cyklade vi i genomsnitt. Eftersom att jag, i vanliga fall, inte sitter så länge på en cykelsadel under en dag gick det inte att undgå att få lite ont i den lilla baken:-/
Det är alltid spännande att prova det inhemska köket då man är i väg utomlands. Oftast får man uppleva några nya spännande smaker/rätter. I Moseldalen var det salladen till maten som var lite annorlunda. Oftast hade de nämligen blandat ner lite mjölksyrade grönsaker( morot, vitkål, paprika t.ex.) tillsammans med icke syrade grönsaker. Riktigt gott var det.
Surkål är en traditionell rätt i Tyskland och där har man också syrat vitkålen.
En syrning av grönsaker går till så att nyttiga mjölksyrebakterier omvandlar socker och andra ämnen till mjölksyror mm. Vid en syrning konserveras grönsakerna och kan sedan hålla flera år utan att viktiga näringsämnen förstörs, tvärtom ökar näringsvärdet . Syrade grönsaker har egenskaper som att verka probiotiskt och att stärka ditt immunförsvar. Vill man förbättra järnupptaget från kosten (t.ex. järn i andra grönsaker) ska man äta syrade grönsaker. Syrade grönsaker går att köpa i hälsokosten eller i en välsorterad butik. Det går även att syra egna grönsaker. Det är inte så många arbetsmoment men det tar flera veckor för grönsakerna att bli syrade.
// Lina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar